VEGÁNSKY SLANÝ KARAMEL
Slaný karamel je dobrotou, ktorej podľahne nejeden mlsný jazýček. Túto sladkú explóziu nájdeme v dezertoch, natierame si ňou vianočku, chlebík, alebo robíme podľa jednej z mojich najlepších priateliek Simi špeciálne cvičenie, ktoré je dobré hlavne na posilňovanie rúk a zápästia. Jednoducho si ho naberáme lyžičkou a vkladáme ho do úst. Intenzitou a hlavne svojou úžasnou chuťou nám vytvorí niekoľkonásobne sa opakujúci tréning, a teda síce tehličky na brušku mať nebudeme, no svaly na rukách nám istotne zosilnia.
Klasický slaný karamel obsahuje maslo, cukor, smotanu na šľahanie a soľ. Vidíte v tom tú iskru? Tuk je chuť a preto je slaný karamel také lákadlo. Tak isto v recepte vidíme veľa lactose pro produktov, čiže klasický slaný karamel nie je úplne friendly pre lactose free konzumentov. Práve preto sa s vami chcem podeliť o môj recept, ktorý si určite zamilujete či už ste lactose free alebo nie. Je veľmi ľahký a v dnešnej dobe vďaka zahraničnému dovozu ďatlí aj možný. Vegánsky slaný karamel iba z troch ingrediencií, z ktorých sa opäť presvedčíte na vlastných chuťových pohárikoch aký obrovský význam má soľ a aké zázraky dokáže so sladkou chuťou!
INGREDIENCIE A ICH VÝZNAM:
Ďatle = predstavujú jedno z najstarších sladkostí vôbec, dodávajú našemu telu veľa energie, vlákniny, vitamíny skupiny B, draslík či vysoký podiel železa. Samozrejme zlaté pravidlo, všetko s mierou!
VEGÁNSKY SLANÝ KARAMEL
Course: DezertCuisine: NešpecifikovanéDifficulty: Ľahká4
servings30
minutesINGREDIENCIE
15 čerstvých ďatlí (cez noc namočených vo vode),
3 pl arašidového masla,
1/3 kl nerafinovanej morskej soli.
POSTUP
- Ďatle namočíme deň vopred do vody / zalejeme horúcou vodou 10 minút pred prípravou.
- Ďatle scedíme, odkôstkujeme a vložíme do blender-a.
- K ďatlám pridíme arašidové maslo, soľ a mixujeme do krásnej krémovej konzistencie. Ak by ste chceli pripraviť slaný karamel, v ktorom vidieť kúsky ďatlí s mixovaním skončite skôr.
- Takto pripravený karamel môžete skladovať v uzavretej zaváraninovej fľaši v chladničke.
Mňam mňam dobrú chuť!
POZNÁMKY
- PS. takýto karamel sa dá použiť ako nátierka na vianočku, chlebíček alebo ním osladiť nejeden dezert či raňajkovú kašu.
Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.