TEKVICOVÉ COOKIES bez lepku a laktózy

Nie je to zaujímavé ako fungujú Vianoce? Sviatky hojonosti a pokoja nás niekedy privedú do rovnakej situácie, ako keď máme možnosť po dlhom čase vycestovať do zahraničia. Myslím tým priestor, v ktorom si chceme naplno užiť to, čo už tak rýchlo a ľahko neuvidíme. Na Vianoce si teda naložíme niekoľko misiek zemiakového šalátu, sladkých koláčikov, ktoré lákajú pod nosom či pečeného mäska z 25. decembra. Ochutnávame chlebíčky bez ráznej stopky s malým ospravedlnením, že sú Vianoce a v januári príde opäť diéta. Mám to podobne, avšak nesnažím sa toto obdobie využiť na prežitok toho čo už nebude, ale skôr na každodenné vychutnanie si toho čo toto obdobie prináša. Ja jednoducho milujem Vianočný šalát, ktorý spĺňa presne to, čo v zimnom období musíme doplniť. Chrumkavú vyprážanú rybku, či kapusničku. Celý deň držím pôst a o to sú všetky súčasti Vianočnej večere intenzívnejšie na chuti.

Áno, zobudili sme sa do krásneho januára, kedy prichádza čas na obmedzenie sa a začatie celého nášho života od začiatku s novými predsavzatiami, cieľmi a snami. Sranda, že koniec roka je iba pomysleným začiatkom niečoho nového, no nejako nám to pomáha formulovať naše ciele a život odznova. Presvedčila ma pri tom aj moja zvedavosť a návšteva online kníhkupectva Martinus, v ktorom sa medzi desiatimi top knihami umiestnilo 7 kníh zodpovedajúcim diétam, fintess životnému štýlu či zdraviu. Aj práve kvôli tomu a našej malej výzve s Dominikom začať mesiac bez múky si pre vás pripravujem recepty, ktoré sú nielenže vhodné pre gluten free papkáčov, no myslím aj na tých, ktorí nemôžu laktózu. Blíži sa teda zaujímavé zdravé obdobie pečenia a varenia, ktoré s vami budem v Kúsku zdieľať a inšpirovať vás. Začíname mojimi najobľúbenejšími cookies, ktoré vznikli tak, že mi z domácej tekvičky od maminy ostala polovica, keďže druhú som dala do polievočky. Rozhliadla som sa po kuchyni a našla pár ingrediencií, ktoré bolo na čase spotrebovať a violá prišiel nový receptík, ktorý zaujal i mojich priateľov.

TEKVICOVÉ COOKIES bez lepku a laktózy

Recipe by Lucia RandováCourse: DezertDifficulty: Ľahká
Servings

20

servings
Prep time

10

minutes
Baking time

30

minutes

INGREDIENCIE

  • 80 g vločiek,

  • 50 g hokaidó tekvicového pyré (to pripravíme tak, že dáme tekvičku piecť na 200 stupňov približne 10 minút, potom ju rozmixujeme a necháme vychladnúť),

  • 2 dozreté banány,

  • 120 g horkej čokolády,

  • 2 pl kokosového oleja,

  • 5 pl medu,

  • 50 g kešu orieškov,

  • 50 g vlašských orieškov,

  • 1/3 kl kurkumy,

  • štipka čierneho korenia,

  • štipka soli,

  • 1/2 kl škorice.

POSTUP

  • Keďže ingrediencie ako pyré, banány, kokosový olej majú funkciu spájania všetky ingrediencie jednoducho spolu zmiešame v miske do jednotného cesta.
  • Cesto ukladáme na plech za pomoci dvoch lyžiciek. Naberieme jednu veľkú lyžicu cesta a druhou ju jemne dávame na plech do tvaru malých kôpok. Či už vaše cookies budú vysoké alebo nízke vedzte, že pri príprave týchto sa pečením nerozlejú ale ostanú vo výsledku také ako ste ich lyžičkou vyformovali.
  • Cesto pečieme pri 180 stupňoch približne 25-30 minút.
  • Výsledké cookies sú mäkkúčké cestom a chrumkavosť cookies je zebezpečená chrumkavosťou orieškov.

    Mňam, mňam dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.

TEKVICOVÉ COOKIES bez lepku a laktózy