TALIANSKE HRÍBOVÉ RIZOTO

Je pár základných vecí, ktoré by ste mali pri príprave Talianskeho rizota brať v úvahu:

  1. Výber správnej ryže: Riso Arborio.
  2. Vývar: buď kurací, hovädzí, alebo zeleninový. Vedzte, že ak robíte hríbové rizoto je jedna z najľahších vecí a food wasting použiť práve hríbiky a vodu na vytvorenie nezameniteľného vývaru.
  3. Výber správneho tuku: olivový olej alebo maslo.
  4. Výber správneho syra: Parmezán alebo Grana Padano.
  5. Korenieny: čierne korenie a bobkový list.
  6. Víno: biele suché.

TALIANSKE HRÍBOVÉ RIZOTO

Recipe by Lucia RandováCourse: Hlavné jedloCuisine: TalianskaDifficulty: Mid
Servings

3

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

2

hours 

INGREDIENCIE

  • 240 g riso arborio,

  • 3 hrste sušených hrýbov,

  • olivový olej,

  • 2 malé šalotky (cca 70g),

  • 4 strúčiky cesnaku (cca 20g),

  • 40 g slaninky,

  • 4 dc vývaru z hrýbov,

  • 2 dc bieleho suchého vína,

  • 5 guličiek čierneho korenia,

  • 2 kúsky bobkového listu,

  • 50 g Parmezánu,

  • soľ.

POSTUP

  • Úplne na začiatku si spravíme vývar zo sušených hríbov. Sušené hríby zalejeme studenou vodou približne 4 dc a varíme približne 2 hodiny.
  • Medzi časom si nakrájame slaninku na drubné kúsky spolu s cibuľkou a cesnakom. Pri cesnaku stačí nakrájať ho na tenké plátky aby sme v ňom aspoň trochu udržali jeho šťavu.
  • Do hrnca si nalejeme 2 pl olivového oleja a stopíme slaninku. Slaninku topíme až dovtedy kým nám krásne zozlatne.
  • V tomto momente do hrcna pridáme cibuľku a cesnak. Restujeme dovtedy kým nie sú zlatisté.
  • Do hrnca pridáme ciečne korenie, bobkový list a scedené hríby zvývaru. Všetko dobre miešame aspoň 2 minúty.
  • Po tomto čase do hrca nasypeme premytú ryžu Arborio a všetko dobre premišame aspoň dve minútky.
  • Celú zmes zalejeme suchým bielym vínom a miešame kým sa neodparí. Varíme na 4-5 stupni.
  • Do hrnca pomaly prilievame vývar po jednotlivých naberačkách. Robíme to pomaly tak aby sa nám ryža nerozvarila, ale naopak bola al dente. Pri varení použijete cca 3 – 4 dc vývaru.
  • Keď cítite, že je ryža jemne tvrá a chýba jej už len pár minút do hrnca nastrúhajte parmezán a pridajte 2 pl olivového oleja. Začíname procesom zvaným “mantecazione” teda zmiešaním oboch tukov vytvoríme nádhernú krémovitosť výsledného rizota.
  • Podávame s nastrúhanám Parmezánom.

    Mňam mňam dobrú chuť!

TALIANSKE HRÍBOVÉ RIZOTO