DOMÁCI HUMMUS
Ak chcete urobiť vynikajúci domáci hummus mám pre vás pár tipov:
- Výber správneho cíceru: na prípravu použite suchý cícer nie zaváraný.
- Uverný cícer je nutné očistiť: aby bol cícer jemný a chutný buď ho musíte rozvariť na kašu, čo znamená variť ho aspoň 8 hodín, alebo ho po uvarení namočiť do studenej vody a potom veľmi ľahko ošúpať.
- Tahini pasta: nezabudnite, že je nutnosťou pri príprave hummusu a to dobre premiešaná pred jej samotmým použitím.
- Kvalitný olivový olej: áno tu je čas na váš archívny olej, ktorý spraví s chuťou dokonalý zážitok.
NAJLEPŠÍ DOMÁCI HUMMUS
Course: Obed, VečeraCuisine: ArabskáDifficulty: EasyServings
6
servingsPrep time
30
minutesCooking time
3
hoursINGREDIENCIE
220 g sučeného cíceru (ten nechajte deň pred použitím namočený vo vode),
60 g šalotky,
olivový olej,
2 pl tahini pasty,
2 strúčiky cesnaku,
12 pl vyvarenej vody z cíceru,
1 pl šťavy z citrónu.
soľ,
červená mletá paprika,
čierne korenie.
POSTUP
- Cícer cez noc namočíme do vody.
- Na druhý deň ho zlejeme, dáme do hrnca a zalejeme 1 a pol litrom vody. Vodu osolíme a varíme 3 hodiny.
- Kým sa cícer varí na panvičku si dáme 3 pl olivového oleja a nakrájanú šalotku nadrobno. Šalotku do zlatista orestujeme.
- Hneď ako je cícer uvarený vyberieme ho, scedíme (nechajte si aspoň jednu šálku vody aby ste ju mohli pridávať do prípravy hummusu) a zalejeme studenou vodou. Takýto cícer začneme šúpať guľku po guličke tak aby sme ho zbavili prebytočnej šupky.
- Očistený cícer vložíme do blender-a / mixéra, pridáme doň 2 pl tahini, orestovanú šalotku, 4 pl olivového oleja, 12 lyžičiek vody z cíceru, 2 pretlačené cesnačiky, šťavu z citróna, štipku čerstvo pomletého čierneho korenia a 1 kl soli. Všetko dobre vymixujeme do krásnej krémovej konzistencie. Ak by sa zmes dala dobre rozmiešať pridajte ešte 1 alebo 2 pl vody naviac.
- To že je hummus dobre pripravený zistíte keď do neho načriete lyžičkou. Jeho štruktúra by mala byť jemná ako krém. Ochutnajte ho a ak by mu niečo chýbalo pridajte jedine soľ. Pridajte štipku soli a opäť poriadne premixujte.
- Takto pripravený humus rozprestrite lyžičkou na servírovací tanier. Pomaly doň urobte jemné záhyby lyžičkou, ktoré pripomínajú vlnky.
- Do týchto záhybov nasypte asi 1/3 kl červenej papriky a štipku čerstvo pomletého čierneho korenia. Polejte 3 pl olivového oleja a môžete ochutnávať. Ak chcete aby chuť dokonale prešla takto pripravený hummus dajte do chladničky a ochutnávajte až na druhý deň.
Mňam mňam dobrú chuť!