DOMÁCE GHEE MASLO
A je to tu! Čarovný triumf medzi triumfami v kuchyni. Ak chcete aby váš banana brad, Vianočka alebo medovník boli plné nezameniteľnej orieškovej chuti len ich potrite ghee masielkom alebo ho roztopte a polejte. Veľa dezertov v reštauráciách chutí inak ako u nás doma. Do viacerých sa pridáva práve ghee / prepustené maslo, ktoré posunie level vášho dezertu o niekoľko stupienkov vpred.
Možno ste sa už niekedy sami seba pýtali, prečo je toto masielko také drahé dnes to na vlastnej koži pochopíte. Z 1 kg masla nám ostane 750g ghee, z nášho času sa ukrojí necelá hodinka, no verte mi celé to bude stáť za to! Tak poďme pekne na to.
DOMÁCE GHEE MASLO
Course: IngredienciaDifficulty: Ľahká750
g1
hour1
hourINGREDIENCIE
- MASIELKO:
1kg masla
- POMÔCKY:
gáza,
sitko,
hrniec,
lyžička.
POSTUP
- Pripravte si masielko, svoju trpezlivosť a čas.
- Masielko vložíme do hrnca a necháme topiť pri miernom ohni (štvrtom stupni). Postupne môžeme sledovať ako sa topí a jeho konzistencia sa z belastej mení na zlatistú. Počas tejto prípravy sa vzhľad masla bude meniť ešte niekoľkokrát.
- Dôležité je aby nám masielko nevrelo iba jemne bublalo.
- Hneď ako sa mliečna bielkovina úplne oddelí od masla, tz. nad masielkom vznikne bielky povlak pokrývajúci celú plochu roztopeného masla zoberieme lyžičku a všetko dobre premiešame. Premiešaním zabezpečíme roztrúsenie sa tejto bielkoviny, ktorá má tendenciu skaramelizovať (no samozrejme vie aj zhorieť) do masielka až sa postupne začne usádzať na spodnú časť hrnca.
- Ak vám maslo začne bublať, tak že jednotlivé bublinky stúpajú do vrchu znížte teplotu a miešajte. Keď sa ustáli jednoducho počkajte. Mliečna bielkovina začne karamelizovať a masielko rozvoniavať. Vďaka svojej karamelizácií masielko chytí krásnu zlatistú farbu a prevonia orieškovou arómou. Celý proces trvá cca 40-45 minút na konci ktorých môžeme pozorovať krásnu číru zlatistú farbu masielka a drobné zlatisté kúsky naspodku hrnca.
- Takto pripravené masielko prelejeme cez niekoľko vrstiev gázi do skledených nádobiek a skladujeme pri izbovej teplote.
- Konzumujeme po úplnom vychladnutí.
Mňam, mňam dobrú chuť!
Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.