DOMÁCE GHEE MASLO

A je to tu! Čarovný triumf medzi triumfami v kuchyni. Ak chcete aby váš banana brad, Vianočka alebo medovník boli plné nezameniteľnej orieškovej chuti len ich potrite ghee masielkom alebo ho roztopte a polejte. Veľa dezertov v reštauráciách chutí inak ako u nás doma. Do viacerých sa pridáva práve ghee / prepustené maslo, ktoré posunie level vášho dezertu o niekoľko stupienkov vpred.
Možno ste sa už niekedy sami seba pýtali, prečo je toto masielko také drahé dnes to na vlastnej koži pochopíte. Z 1 kg masla nám ostane 750g ghee, z nášho času sa ukrojí necelá hodinka, no verte mi celé to bude stáť za to! Tak poďme pekne na to.

DOMÁCE GHEE MASLO

Recipe by Lucia RandováCourse: IngredienciaDifficulty: Ľahká
Servings

750

g
Prep time

1

hour 
Cooking time

1

hour 

INGREDIENCIE

  • MASIELKO:
  • 1kg masla

  • POMÔCKY:
  • gáza,

  • sitko,

  • hrniec,

  • lyžička.

POSTUP

  • Pripravte si masielko, svoju trpezlivosť a čas.
  • Masielko vložíme do hrnca a necháme topiť pri miernom ohni (štvrtom stupni). Postupne môžeme sledovať ako sa topí a jeho konzistencia sa z belastej mení na zlatistú. Počas tejto prípravy sa vzhľad masla bude meniť ešte niekoľkokrát.
  • Dôležité je aby nám masielko nevrelo iba jemne bublalo.
  • Hneď ako sa mliečna bielkovina úplne oddelí od masla, tz. nad masielkom vznikne bielky povlak pokrývajúci celú plochu roztopeného masla zoberieme lyžičku a všetko dobre premiešame. Premiešaním zabezpečíme roztrúsenie sa tejto bielkoviny, ktorá má tendenciu skaramelizovať (no samozrejme vie aj zhorieť) do masielka až sa postupne začne usádzať na spodnú časť hrnca.
  • Ak vám maslo začne bublať, tak že jednotlivé bublinky stúpajú do vrchu znížte teplotu a miešajte. Keď sa ustáli jednoducho počkajte. Mliečna bielkovina začne karamelizovať a masielko rozvoniavať. Vďaka svojej karamelizácií masielko chytí krásnu zlatistú farbu a prevonia orieškovou arómou. Celý proces trvá cca 40-45 minút na konci ktorých môžeme pozorovať krásnu číru zlatistú farbu masielka a drobné zlatisté kúsky naspodku hrnca.
  • Takto pripravené masielko prelejeme cez niekoľko vrstiev gázi do skledených nádobiek a skladujeme pri izbovej teplote.
  • Konzumujeme po úplnom vychladnutí.

    Mňam, mňam dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.

DOMÁCE GHEE MASLO