DOMÁCA VIANOČKA

Domáca Vianočka a Vianoce? U nás Domáca Vianočka tvorí dlhoročnú tradíciu. Je to jediné jedlo, ktoré sa smie jesť na Šťedrý deň. Po nej už prichádza pôst. Starká ju vždy pripraví o deň skôr a po vychladnutí ju obalí do suchej utierky. Takto ostane pekne vláčna. Ráno sa potom krája a natiera mäkkým masielkom.

Tento recept som zvolila nie len preto, že je súčasťou Vianoc, ale hlavne preto ako krásne odráža svoju chuť použitým tukom. Vďaka plnotučnému mliečku či maslu je domáca Vianočka plná chuti, vône a je lahodne mäkká a nadýchaná. No poďme pekne spolu na to!

DOMÁCA VIANOČKA

Recipe by Lucia RandováCourse: RaňajkyCuisine: TradičnáDifficulty: Stredná
Servings

20

servings
Prep time

3

hours 
Baking time

30

minutes

INGREDIENCIE

  • 750 g hladkej múky plus múka na pomúčenie pracovnej dosky,

  • čerstvo nastrúhaná kôra z 1 citróna,

  • 120 ml plnotučného mlieka,

  • 1 suché droždie,

  • 60 g trstinového cukru,

  • 1 a pol kl soli,

  • 1 vajce (do cesta) 1 vajce (na potretie pred pečením),

  • 125 g masla (mäkké),

  • 60 g veľkých hrozienok (cez noc namočených v rume),

  • 0,5ml rumu,

  • olej.

POSTUP

  • Domácu Vianočku si pripravíme nasledovne. Hrozienka cez noc necháme odležať v rume.
  • Na druhý deň si zohrejeme mliečko tak aby bolo letné a nalejeme ho do misky. Do mliečka pridáme 1 pl cukru a celé suché droždie. Nádobu zakryjeme suchou utierkou a necháme vzísť kvások (to znamená kvások sa ujme a vybuble a zväčší sa jeho konzistencia) toto trvá približne 15 – 20 minút. Samozrejme nezabudnite na to, že tento proces ako aj celá príprava Vianočky musí byť v teple.
  • Do takéhoto kvásku pridáme zostatok cukru a preosiatu múku. Misku zakryjeme a necháme pol hodinku iba tak stáť.
  • Po pol hodinke do misky pridáme citrónovú kôru, soľ, jedno vajce, mäkké maslo, hrozienka aj s rumom, v ktorom boli namočené. Všetko jemne premiešame vareškou aby sa jednotlivé ingrediencie medzi sebou premiešali a následne miešame rukou. Všetky ingrediencie spojíme a snažíme sa na jednu stranu misky cesto postupne naťahovať a spájať tak aby sa vo finálne vytvoril jednotný bochník. Takýto bochník je elastický a nerozpadá sa.
  • Keď sa dostaneme do tejto fázy cesto vyberieme na pomúčenú doštičku a pomaly ho plieskame po nej.
  • Pleskneme a rozvalkáme rukami na väčší rozmer. Opäť skladáme ako oblečenie dokopy prevrátime a zagúľame do bochníka. Toto opakujeme minimálne 5krát. Po piatom raze skontrolujeme ci bochník zo spodu je poriadne spojený, a ak nie jednoducho ho spojíme rukou zagúľame a vložíme do misky. Potrieme ho olejom zakryjeme utierkou a necháme kysnúť dovtedy kým cesto nadvihne utierku o 1 cm (približne 40 minút)
  • Takto pripravené cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozkrájame ho na 8 častí a pomaly z jednotlivých podlhovastých častí tvoríme dlhé šulky. Šúlame tak aby boli dostatočne dlhé, rovnomerné a mohli sme ich zapletať.
  • Zapletáme spodnú časť z piatich šulkov a vrchú z troch.
  • Vrchnú časť položíme na náš spodok a upevníme prstami tak aby sa nerozpadla. Pekne jednotlivé vrstvy na pár miestach spojíme prstami. Takúto vianočku necháme ešte 10 minút kysnúť.
  • Neskôr potrieme vajíčkom a pečieme na 200 stupňoch približne 30-40 minúť. Nezabudnite po prvých 5 minútach Vianočku zakryť alobalom, ale veľmi rýchlo aby vám neklakla a pri posledných 10 minútach odkryť aby chytila krásnu zlatú farbu.
  • Ochutnávame po vychladnúti. Nezabudnite si na ňu natrieť domáce ghee masielko.

    Mňam mňam dobrú chuť k vašej chutnej domácej Vianočke!

Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.

DOMÁCA VIANOČKA