DOMÁCA SEKANÁ

Návšteva v Prahe vo mne prebudila všetky chuťové poháriky a túžbu vrátiť sa späť k jedlám, ktoré boli súčasťou môjho detstva. Sekaná je jedno z jedál, ktoré mi stačí ovoňať a viem, že tu som správne. Naspäť v čase načahujúc sa drobnými nôžkami v starkynej kuchyni, túžiac nebadane kúsok si z tej chute odtrhnúť.

V druhej časti Kúsku sme sa venovali soleniu a povedali sme si jednu z najdôležitejších zásad pri solení mäsa, aby ostalo krásne šťavnaté. Soliť o deň skôr. Poďme teda veselo slaniť a pripravme si chutnú domácu sekanú, ktorá bude plná chuti, šťavnatosti a detských spomienok.

DOMÁCA SEKANÁ

Recipe by Lucia RandováCourse: Hlavné jedloCuisine: ČeskáDifficulty: Ľahká
Servings

5

servings
Prep time

40

minutes
Baking time

1

hour 

INGREDIENCIE

  • MÄSKO:
  • 700 g čerstvo pomletej krkovičky,

  • 5 ks čerstvo podrveného čierneho korenia,

  • 1 kl červenej papriky,

  • 1/5 kl chilli,

  • 5 strúčikov pretlačeného cesnaku,

  • 1 malá cibuľka,

  • 1 a pól kl údenej soli,

  • 2 čerstvé farmárskej vajíčka,

  • 50 g strúhanky,

  • olivový olej.

  • ZEMIAČKY:
  • 1 kg zemiačkov,

  • 2 dc plnotučného mlieka,

  • 5 pl ghee masla,

  • soľ.

POSTUP

  • V prvom rade si musíme poradiť s mäskom. Ako sme sa v druhom Kúsku dozvedeli jedno z najdôležitejších pravidiel aby mäsko zostalo plné šťavnatosti je soliť ho deň vopred. Keďže okrem šťavnatosti chceme mäsku dopriať aj zaujímavé odtiene chutí postup bude nasledovný. Mäsko osolíme 1 a pol kl údenej soli, pridáme červenú papriku, chilli, čierne korenie, cesnak a cibuľku. Všetko dobre premiešame a keď hovorím dobre tak rukami aby sa celková chuť dostala do každučkej časti mäska. Takto pripravené mäsko dáme do chladničky a ďaľší deň s ním vieme pracovať.
  • Na druhý deň si mäsko minimálne hodinu pred pečením vyberieme, aby sa teplotne aklimatizovalo. Do mäska pridáme strúhanku a všetko dobre premiešame, najlepšie opäť ručne.
  • Uvaríme si dve vajíčka. Varíme ich iba 6 minút a následne ich vložíme do tečúcej studenej vody (môžeme pridať aj ľad) aby sme zastavili proces varenia.
  • Vajíčka necháme vychladnúť, očistíme ich a pomaly na ne vrstvíme mäsko akoby sme ich obalovali z každej strany. Mäsko sa snažíme čo najviac pritlačiť a spoločne z neho vytvoriť akoby bochník, v ktoroho strede sa budú nachádzať dve vajíčka.
  • Nádobu na pečenie si potrieme olivovým olejom.
  • Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Prvým 10 minút pečieme na 200 stupňoch aby sa nám mäsko z každej strany pozaťahovalo a tým sa v ňom udržala šťavnatosť. Neskôr teplotu znížíme na 165 a pečieme približne 50 minút.
  • Popri pečení si pripravíme zemiakovú kašu. Zemiačky očistíme a nakrájame na malé kocky. Vodu na zemiaky dobre posolíme, tz. pri zovretí musí mať slanú chuť ako more a varíme do mäkka.
  • Keď sú zemiačky mäkké pridáme do nich mlieko, masielko ghee a pučíme do krásnej kašovitej konzistencie.
  • Keď je sekaná hotová necháme ju ešte 30 minút odležať a nakrájame ju ako chlebík na hrubšie pásiky. Servírujeme so zemiačikmi, posolíme údenou soľou a chilli a podávame s akýmkoľvek kyslím doprovodom ako je uhorka či čalamáda.

    Mňam mňam dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.

DOMÁCA SEKANÁ