DOMÁCA SEKANÁ
Návšteva v Prahe vo mne prebudila všetky chuťové poháriky a túžbu vrátiť sa späť k jedlám, ktoré boli súčasťou môjho detstva. Sekaná je jedno z jedál, ktoré mi stačí ovoňať a viem, že tu som správne. Naspäť v čase načahujúc sa drobnými nôžkami v starkynej kuchyni, túžiac nebadane kúsok si z tej chute odtrhnúť.
V druhej časti Kúsku sme sa venovali soleniu a povedali sme si jednu z najdôležitejších zásad pri solení mäsa, aby ostalo krásne šťavnaté. Soliť o deň skôr. Poďme teda veselo slaniť a pripravme si chutnú domácu sekanú, ktorá bude plná chuti, šťavnatosti a detských spomienok.
DOMÁCA SEKANÁ
Course: Hlavné jedloCuisine: ČeskáDifficulty: Ľahká5
servings40
minutes1
hourINGREDIENCIE
- MÄSKO:
700 g čerstvo pomletej krkovičky,
5 ks čerstvo podrveného čierneho korenia,
1 kl červenej papriky,
1/5 kl chilli,
5 strúčikov pretlačeného cesnaku,
1 malá cibuľka,
1 a pól kl údenej soli,
2 čerstvé farmárskej vajíčka,
50 g strúhanky,
olivový olej.
- ZEMIAČKY:
1 kg zemiačkov,
2 dc plnotučného mlieka,
5 pl ghee masla,
soľ.
POSTUP
- V prvom rade si musíme poradiť s mäskom. Ako sme sa v druhom Kúsku dozvedeli jedno z najdôležitejších pravidiel aby mäsko zostalo plné šťavnatosti je soliť ho deň vopred. Keďže okrem šťavnatosti chceme mäsku dopriať aj zaujímavé odtiene chutí postup bude nasledovný. Mäsko osolíme 1 a pol kl údenej soli, pridáme červenú papriku, chilli, čierne korenie, cesnak a cibuľku. Všetko dobre premiešame a keď hovorím dobre tak rukami aby sa celková chuť dostala do každučkej časti mäska. Takto pripravené mäsko dáme do chladničky a ďaľší deň s ním vieme pracovať.
- Na druhý deň si mäsko minimálne hodinu pred pečením vyberieme, aby sa teplotne aklimatizovalo. Do mäska pridáme strúhanku a všetko dobre premiešame, najlepšie opäť ručne.
- Uvaríme si dve vajíčka. Varíme ich iba 6 minút a následne ich vložíme do tečúcej studenej vody (môžeme pridať aj ľad) aby sme zastavili proces varenia.
- Vajíčka necháme vychladnúť, očistíme ich a pomaly na ne vrstvíme mäsko akoby sme ich obalovali z každej strany. Mäsko sa snažíme čo najviac pritlačiť a spoločne z neho vytvoriť akoby bochník, v ktoroho strede sa budú nachádzať dve vajíčka.
- Nádobu na pečenie si potrieme olivovým olejom.
- Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Prvým 10 minút pečieme na 200 stupňoch aby sa nám mäsko z každej strany pozaťahovalo a tým sa v ňom udržala šťavnatosť. Neskôr teplotu znížíme na 165 a pečieme približne 50 minút.
- Popri pečení si pripravíme zemiakovú kašu. Zemiačky očistíme a nakrájame na malé kocky. Vodu na zemiaky dobre posolíme, tz. pri zovretí musí mať slanú chuť ako more a varíme do mäkka.
- Keď sú zemiačky mäkké pridáme do nich mlieko, masielko ghee a pučíme do krásnej kašovitej konzistencie.
- Keď je sekaná hotová necháme ju ešte 30 minút odležať a nakrájame ju ako chlebík na hrubšie pásiky. Servírujeme so zemiačikmi, posolíme údenou soľou a chilli a podávame s akýmkoľvek kyslím doprovodom ako je uhorka či čalamáda.
Mňam mňam dobrú chuť!
Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.