DOMÁCI MARHUĽOVÝ KOMPÓT
To čo zavaríme dnes, akoby sme v zime našli. Sladkosť a v tomto prípade cukor umožňuje chrániť zavárané ovocie proti pokazeniu sa. Neviem ako vy, ale ja jednoducho milujem kompóty. Dajú sa využiť do dezertov, ale aj k hlavným jedlám. Ja, rezeň, zemiaková kaša a marhule sú pre mňa niekedy must. No tak šupky lupky na trh a do vašej kuchyne, lebo my ideme zavárať.
Recyklujte!
- Odkladajte si fľaše z kupovaných produktov ako je horčica, majonéza či iné. Pri umytí v myčke, alebo ich umytí v teplej vode a vysušení sú ready na zaváranie.
Dobre vedieť:
- Do jednej fľaše sa vojde 500 g marhúľ.
- Na 1 kg marhúľ ide 700 g cukru.
- V recepte, ktorý vám zozdieľam vám pripravím najľahší variant použitie 1 kg a teda prípravy dvoch fľaší. Ak budete chcieť viac, nebojte sa recept vynásobiť potrebným počtom kg, ktoré ste kúpili.
DOMÁCI MARHUĽOVÝ KOMPÓT
Servings
2
servingsPrep time
1
hourCooking time
1
hour10
minutesINGREDIENCIE
1 kg očistených marhúľ,
700 g cukru,
1 l vody.
INÉ
2 zaváraninové fľaše,
hrniec,
hrubá deka.
POSTUP
- Fľaše na zaváranie si dobre umyjeme a vysušíme, tak aby neboli mokré.
- Do hrnca nalejeme vodu a pridáme cukor. Povaríme kým sa cukor neroztopí a nevznikne krásny spojený sirup.
- Sirup necháme vychladnúť.
- Marhule si umyjeme pod tečúcou vodou, a potom očistíme od kôstky. Najlepšie krájať na polovicu. (Kôstky nechajte vysušiť. Keď budú suché jednoducho ich kladivkom otvoríte a jardlo môžete zjesť samotné, či ho pridať do kaše a šalátu).
- Do fliaš pomaly ukladáme marhule na seba. 1 fľaša = 500 g marhúľ.
- Keď máme sirup vychladený zalievame ním naše narhuľky.
- Fľašu dobre uzavrieme viečkom. Ak sa chcete presvedčiť, či je fľaša dobre uzavretá preklopte ju dole hlavou či z nej netečie.
- Takto dobre uzavreté fľaše vkladáme do hrnca s pokrievkou. Zalejeme ich do 3/4 vodou a varíme dokým nedosiahnu 80 stupňou.
- Po 80 stupňoch stiahneme teplotu a varíme posledných 10 minút.
- Po 10 minútach fľaše vyberáme otočíme ich dole hlavou a zabalíme do teplej deky.
Zima bude chutná!
Mňam mňam