BABA GANOUSH

Dnes si spolu pripravíme Baba Ganoush, alebo baklažánovú nátierku, ktorá je skvelou náhradou hummusu. Hodí sa ku chlebíku, domácemu fallafel či čerstvej zelenine. Jediné na čo je nutné dávať pozor je balancovanie jej chuti, no to si ukážeme krok po kroku spolu,

Baklažán a jeho horká chuť:
Možno ste tomuto krásavcovi veľakrát nedali šancu, lebo vás prekvapil svojou horkosťou no existuje pár typov, ako sa postarať o to, že horká chuť je vybalancovaná a tvorí iba príjemnú súčasť pokrmu? Poďme na to:
– Baklažán treba po nakrájaní nasoliť, nechať ”spotiť” a vodu pekne servítkou vstrebať (vstrebeme práve najhorkejšiu časť baklažánu)
– Pred pečením spraviť do baklažánu dierky vydličkou, naopak po upečení baklažán rozkrojiť jemne posoliť a po pár minútach pekne servítkou osušiť.
– V jedle balancovať jeho chuť sladkou, slanou a kyslou chuťou. Ak sa vám zdá chuť aj napriek tomu horká posoľte pokrm, pokvapkajte ho citrónovou šťavou, či doplnte finálny pokrm o tóny sladkej chuti. Presne toto budeme robiť v našom dnešnom recepte. Tak šupky-lupky poďme do toho!

BABA GANOUSH

Recipe by Lucia RandováCourse: DinnerDifficulty: Easy
Servings

2

servings
Prep time

2

hours 

INGREDIENCIE

  • POMAZÁNKA:
  • 2 baklažány (cca 540g),

  • 3 pl tahini pasti,

  • citrónová šťava,

  • olivoý olej,

  • 1 strúčik cesnaku,

  • čerstvá petržlenová vňať,

  • štipka mletej rasce,

  • soľ,

  • mleté čierne korenie.

  • PRÍLOHA:
  • 4 polievkové lyžice granátového jabĺčka,

  • čerstvá petržlenová vňať,

  • fallafel / chlebík / nakrájaná surová mrkva a uhorka.

POSTUP

  • V prvom rade si dobre umyjeme baklažán a osušíme ho v utierke.
  • Panvicu rozohrejeme na maximum. Až potom do nej pridáme 1 pl olivového oleja a vkladáme naše dva celé baklažány. Baklažány grilujeme z každej strany až dokým nezhnednú a samotný baklažán nezmäkne.
  • Takýto baklažán dáme do zapekacej misy / na plech a vidličkou pozdĺž jeho celej časti spravíme dierky. Dierky robíme preto aby sa z neho dostala prebytočná šťava von a s ňou odišla aj horkosť.
  • Baklažán pečieme pri 200 stupňoch 30 minút.
  • Po upečení a vychladnutí ho celý ošúpeme a rozrojíme napoli. Jemne posolíme, a ak nám ešte pustí šťavu pekne osušíme servítkou.
  • Baklažán nakrájame na malé kúsky a vložíme do misky na mixovanie. Pridáme k nemu 3 pl tahini pasty, šťavu z 1/2 citróna, jeden pretlačený strúčik cesnaku, cca 2 pl nakrájaného čerstvého petržlenu, 1 pl olivového oleja, štipku mletej rasce a soľ. Všetko rozmixujeme na jemnú kašovitú konzistenciu.
  • Podávame rozprestrené lyžičkou na tanieri. Pokvapkáme olivovým olejom. Posolíme morskou soľou, okoreníme čiernym korením a na vrch môžeme naukaldať fallafel, granátové jabĺčko (táto ingrediencia je dôležitá, lebo dodáva jedlu sviežosť a sladkosť) a jemne dozdobiť petržlenovou vňaťou. Baba ganoush môžete vyskúšať aj s čerstvým chlebíkom alebo zeleninkou ako je mrkva a uhorka.


    Mňam mňam dobrú chuť!

BABA GANOUSH