DOMÁCA GRANOLA
A je to tu. Opäť nový chutný raňajkový recept, na ktorom sú najkrajšie tri veci:
- skvelá chuť,
- kvalitné ingrediencie,
- jedenkrát urobíme, a viackrát využijeme.
Pri príprave domácej granoly ste si istý aké suroviny a v akom pomere vaše raňajky obsahujú. Nepoužívate rafinovaný cukor, ale sladidlo podľa vlastnej chuti a v naozaj rozumnej miere. Možno pri príprave strávite pár minút, no koniec koncou takúto granolu si môžete odložiť na niekoľko dní dopredu, a teda ak je váš život uponáhľaný vždy vás v kuchyni počká. Poďme teda pekne k jej príprave.
Zvolila som dnes dve kyslé chute, keďže v Kúsku hovoríme o kyslosti. Je ňou susený physalis a marhule. Chcela som doplniť granolu o prirodzenú chuť, ktrorá k sebe ide. Vlašské oriešky sú jemne horkasté, kešu zas sladké tak to chce mierne prepojenie a hor sa za zážitkom z chuti!
DOMÁCA GRANOLA
Course: RaňajkyDifficulty: Easy10
servings50
minutesINGREDIENCIE
3 poháre bezlepkových vločiek,
2 poháre vlašských orechov,
1 pohár kešu orechov,
1/2 pohára medu,
1/2 kl morksej jemnej soli,
1 pohár sušených marhúľ,
1/2 sušeného physalisu,
2 kl škorice,
1 kl muškátového oriešku,
1/2 hrnčeka prepusteného masla ghee / kokosového oleja,
kôra z jedného citróna,
nastrúhaná fazuľka Tonka (nie je nutnosť, no pridá výnimočnosti chuti)
POSTUP
- Orechy nasekame na drobnejšie kúsky.
- V miske zmiešame vločky s orechami medom a tukom (prepustené maslo / kokosový olej). Miešame tak aby celá hmota ostala lepkavá.
- Rúru vyhrejeme na 140 stupňov a pecieme 40 minút.
- Po upečené pridáme nadrobno nakrájané sušené ovocie: marhule, physalis. Posypeme škoricou, muškátovým orieškom, postrúhanou fazuľkou Tonka, soľou a citrónovou kôrou. Všetko dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí granolu uzavrieme do zaváraninových fľaší / boxov na jedlo. Podávame ju s jogurtom, mliečkom alebo iba tak pre chuť papáme samotnú.
mňam mňam