DOMÁCI HUMMUS

Ak chcete urobiť vynikajúci domáci hummus mám pre vás pár tipov:

  1. Výber správneho cíceru: na prípravu použite suchý cícer nie zaváraný.
  2. Uverný cícer je nutné očistiť: aby bol cícer jemný a chutný buď ho musíte rozvariť na kašu, čo znamená variť ho aspoň 8 hodín, alebo ho po uvarení namočiť do studenej vody a potom veľmi ľahko ošúpať.
  3. Tahini pasta: nezabudnite, že je nutnosťou pri príprave hummusu a to dobre premiešaná pred jej samotmým použitím.
  4. Kvalitný olivový olej: áno tu je čas na váš archívny olej, ktorý spraví s chuťou dokonalý zážitok.

NAJLEPŠÍ DOMÁCI HUMMUS

Recipe by Lucia RandováCourse: Obed, VečeraCuisine: ArabskáDifficulty: Easy
Servings

6

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

3

hours 

INGREDIENCIE

  • 220 g sučeného cíceru (ten nechajte deň pred použitím namočený vo vode),

  • 60 g šalotky,

  • olivový olej,

  • 2 pl tahini pasty,

  • 2 strúčiky cesnaku,

  • 12 pl vyvarenej vody z cíceru,

  • 1 pl šťavy z citrónu.

  • soľ,

  • červená mletá paprika,

  • čierne korenie.

POSTUP

  • Cícer cez noc namočíme do vody.
  • Na druhý deň ho zlejeme, dáme do hrnca a zalejeme 1 a pol litrom vody. Vodu osolíme a varíme 3 hodiny.
  • Kým sa cícer varí na panvičku si dáme 3 pl olivového oleja a nakrájanú šalotku nadrobno. Šalotku do zlatista orestujeme.
  • Hneď ako je cícer uvarený vyberieme ho, scedíme (nechajte si aspoň jednu šálku vody aby ste ju mohli pridávať do prípravy hummusu) a zalejeme studenou vodou. Takýto cícer začneme šúpať guľku po guličke tak aby sme ho zbavili prebytočnej šupky.
  • Očistený cícer vložíme do blender-a / mixéra, pridáme doň 2 pl tahini, orestovanú šalotku, 4 pl olivového oleja, 12 lyžičiek vody z cíceru, 2 pretlačené cesnačiky, šťavu z citróna, štipku čerstvo pomletého čierneho korenia a 1 kl soli. Všetko dobre vymixujeme do krásnej krémovej konzistencie. Ak by sa zmes dala dobre rozmiešať pridajte ešte 1 alebo 2 pl vody naviac.
  • To že je hummus dobre pripravený zistíte keď do neho načriete lyžičkou. Jeho štruktúra by mala byť jemná ako krém. Ochutnajte ho a ak by mu niečo chýbalo pridajte jedine soľ. Pridajte štipku soli a opäť poriadne premixujte.
  • Takto pripravený humus rozprestrite lyžičkou na servírovací tanier. Pomaly doň urobte jemné záhyby lyžičkou, ktoré pripomínajú vlnky.
  • Do týchto záhybov nasypte asi 1/3 kl červenej papriky a štipku čerstvo pomletého čierneho korenia. Polejte 3 pl olivového oleja a môžete ochutnávať. Ak chcete aby chuť dokonale prešla takto pripravený hummus dajte do chladničky a ochutnávajte až na druhý deň.

    Mňam mňam dobrú chuť!

NAJLEPŠÍ DOMÁCI HUMMUS