DOMÁCE GRILÁŽKY

GRI – LÁŽ – KY! Až tento mesiac som si naplno uvedomila, že tento nenápadný koláčik je jeden z najoľúbenejších Vianočných receptov vôbec. A viete ako? Grilážky som upiekla a doniesla ich do práce. Nielenže boli prvé, ktoré sa zo všetkých vianočných koláčikov spapali, no celý grilážkový koláčik padol za obeď do niekoľko dní. Od všadiaľ som počula, že grilážky sú najobľúbenejšie a pri ochutnaní týchto si niektorí z ochutnávačov až radostne privreli oči a vychutnávali si ich chuť.

Ich výnimočnosť hľadajte v tuku a zároveň v mojej čarovnej prísade štipke soli. Tuk vytvorí chuť a soľ sladkú chuť podčiarkne natoľko, že v myšlienkach nejedenkrát zablúdite do svojich detských čias. Tak poďme teda na to!

DOMÁCE GRILÁŽKY

Recipe by Lucia RandováCourse: DezertDifficulty: Stredná
Servings

30

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

2

hours 

INGREDIENCIE

  • 300 g cukru,

  • 250 g masla,

  • 1 salko,

  • 350 g nadrobno nakrájaných vlašských orechov,

  • soľ.

  • 5 plátov oblátok.

POSTUP

  • Pripravte si odhodlanie, lebo mi ideme karamelizovať! Cukor nasypeme rovnomerne do hrnca a pri miernej teplote 3 necháme cukor nech sa skaramelizuje. Nemiešame iba čakáme. Môže to trvať naozaj dlho, preto sa pripravte, že si pri hrci postojíte, ale verte mi stojí to za to!
  • Keď nám vznikne karamel hrniec odstavíme od ohňa a pridáme maslo pri odstáte pri izbovej teplote. Všetko dobre miešame. Teraz sa nám roztápa maslo no súčastne karamel nám opäť ztuhol na kameň. Dve minútky miešajte bez ohňa a po dvoch minútkach opäť na 3ťom stupni miešajte až do momentu kedy sa karamel opäť roztopí a masielko sa s ním dokonale prepojí. Áno aj tento okamih si vyžaduje čas a vašu trpezlivosť.
  • Po prepojení masielka si do hrnca nalejeme celé salko a miešame kým sa všetko pekne neprepojí. Pri tomto kroku je najdôležitejšie aby vám konzistancia zovrela. Teplotu zvýšime na 4ku a za stáleho miešania čakáme na zovretie. (tento bod je dôležitý práve preto aby vám grilážková plnka z oblátok nevytiekla)
  • Posledným elementom sú vlašské oriešky, tie vsypeme do celej zmesy a dobre premiešame.
    Takto vzniknutú grilážkovú plnku odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť približne na 1 hodinu.
  • Takto vzniknutú grilážkovú plnku odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť približne na 1 hodinu.
  • Po hodine roztrieme plnku po oblátkach rovnomerne tak, aby sme spojili dokopy 5 oblátok. Každú natretú vrestu osolíme štipkou soli a pridáme na ňu plát oblátky.
  • Grilážky zaťažíme niečim ťažkým aby sa jednotlivé vrstvy spojili a krájame až na druhý deň.

    Mňam mňam dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.

DOMÁCE GRILÁŽKY