KEĎ JE DEZERT UMELECKÝM DIELOM

Na to aby ste si mohli vychutnať dychvyrážajúce diela, pri ktorých vás nedostane iba ich vzhľad, ale dokonca i chuť netreba ísť do žiadnej známej, či naznámej galérie. Dnes vám predstavím osobu, ktorá svojou dobrotou, pokorou, tvorivosťou, fantáziou a nadšením dokáže už iba pri pohľade na dezert vytvoriť zimomriavky na tele, a pri prvom súste preniesť vás v čase na miesto poznané, ale i nepoznané.

KEDY NAPOSLEDY STE STRATILI SLOVÁ PRI KÚSKU DEZERTU?

Dovoľte mi predstaviť vám Katku Šarmírovú, ktorá je a bude pre mňa vzorom obrovskej osobnosti v kuchyni pri príprave pokrmov, ale hlavne pri príprave jej neodolateľných zážitkových dezertov.

KEĎ JE DEZERT UMELECKÝM DIELOM

Ahoj Katka, 

ty si 8 a pol roka pôsobila ako Pastery chef v jednej z najznámejších a niekoľko rokov po sebe aj najlepších reštaurácií na Slovensku. V Reštaurácií Fou Zoo v Bratislave. Dezerty, ktoré uzreli svetlo sveta spopod tvojich rúk boli hotové umelecké diela. Dodnes si pamätám Dračie vajce, ktoré čašník pri servírovaní polial teplou čokoládovou omáčkou, vďaka čomu prezradil tajomstvo tohto dezertu ukrytého vo vnútri. Dezert malina, zas vo svojich chrumkavých útrobách krehkej espumy skrýval výbornú zmrzlinu stačila len lyžička a naša zvedavosť.

Nikdy ale nezabudnem na Valentín a tvoj Valentínsky dezert, pri ktorom stačilo lyžičkou jemne nadlomiť škrupinku rubi bonbónu a v tom okamihu jeho svieža omáčka z ruže aktivovala práskajúce elementy okolo neho. Takto tento dezert spieval bez toho, aby sme doň čo i len zahryzli. Áno, neboli to iba obyčajné dezerty, ktoré cukrár servíruje na tanier servírovacím inventárom. Každý jeden dezert pri svojom platovaní obsahoval viacero postupov, ktoré nepatrili do klasickej cukrárne, no naopak práve tie doplnili zážitok pri konzumácií o elementy vnímané našimi zmyslami. Hovorím akoby som bola každodenným zákazníkom Fou Zoo reštaurácie, no nie je to tak. Mala som, ale to najväčšie šťastie, a to učiť sa od teba. Byť súčasťou tvorby nových dezertov, tajov jednotlivých postupov, tvojej kreativity, perfekcionizmu, no hlavne tvojej nádhernej osobnosti. Je mi tak veľkou cťou, že to čo tvorilo zimomriavky počas práce mne, môžem teraz zdieľať aj ostatnými čitateľmi Kúsku, a tak im sprostredkovať jedinečnú možnosť kúsok po kúsku spoznať ťa a objaviť čaro tvojej tvorby, pokory a krásneho príbehu. 

AKO ZAČALA TVOJA CESTA?

Ani neviem kde sa to všetko začalo, no dodnes nezabudnem na moje ladné potulovanie sa rodičovskou kuchyňou. Jednoducho som mala k cukrárčine blízko už od detstva. No aj napriek tomu muselo prísť obdobie, počas ktorého som vybočila z cesty a napokon ma moja vášeň vrátila späť. Pri rozhodovaní kam do školy som zvolila úplne inú cestu, pri ktorej musela cukrárska zástera ešte počkať. Naopokon som sa po doštudovaní rozhodla objiavovať a vycestovala som do Anglicka, kde sa môj sladký sen postupne plnil. Ako to už býva v rozprávkových príbehoch nič nepríde samé, cestu si musíte vydláždiť a tak vás naučí a overí, či ste na nej správne. A tak som aj ja začínala ako základný umývač riadu, z ktorého som sa kúsok po kúsku prepracovala na plnohodnotného kuchára / cukrára. 

AKO DLHO SA VENUJEŠ TOMUTO KRÁSNEMU REMESLU, A ČO POVAŽUJEŠ ZA SVOJE NAJKRAJŠIE CUKRÁRSKE OBDOBIE?

Dnes je to 14 rokov, čo sa profesionálne venujem pečeniu. No na čo nikdy nezabudnem, a čo si vážim úplne najviac boli práve moje začiatky. Pracovala som v hoteli, kde boli všetky dezerty mrazené, a práve ja som dostala možnosť učiť “skúsených” kuchárov ako sa všetky tie rozmanité sladké chute dajú robiť “doma”. Učila som aj napriek tomu, že predtým nikto neučil mňa. Veľa receptov prichádzalo len tak zo srdca a nielenže dávali zmysel, ale aj tvorili vynikajúcu chuť. Ak sa chce človek rozvíjať v akomkoľvek smere musí sa posúvať a zbierať skúsenosti na rôznych miestach. Posunula som sa teda ďalej, a pri ďaľšej mojej skúsenosti som sa stala žiakom konečne ja. Mala som pri sebe učiteľa, ktorý ma zasvätil do tajov čokolády. Jej temperovania, výrobe rôznych krémov, textúr či zmrzliny.

Po tejto krásnej ceste som sa vrátila domov a nastúpila som do Fou Zoo. Tu som sa v spolupráci s Miškom Konrádom naučila asi najviac. Skúšali sme, tvorili, piekli, naparovali či mrazili dusíkom. Vytvárali sme jedlé umenie, na ktoré sa nedá tak ľahko zabudnúť. On bol pre mňa ťahačom, motivátorom i kamarátom v jednom. Naučila som sa, že ak sa v jeden deň niečo nepodarí, príde ďalší deň a s ním aj ďalšia možnosť na zmenu. 

EXISTUJE NIEKTO ZO SVETOVÝCH CUKRÁROV, KTO ŤA INŠPIRUJE PRI TVOJEJ VLASTNEJ TVORBE?

V dnešnej dobe je cukrárčina obľúbená a venuje sa jej čoraz viac ľudí. Ak by som mala vymenovať zopár ľudí, ktorí určite zasiahli svojou prácou do tej mojej či už vášňou alebo tvorbou, tak je to nepochybne Amaury Guichon a jeho práca s čokoládou. Cedric Grolet, Dianka Kasko a môj dlhoročný vzor Antonio Bachour. 

HĽADÁŠ SVOJU INŠPIRÁCIU AJ INDE?

Ak by som sa zamerala na domácich cukrárov, nikdy nepohrdnem radou alebo receptom od starých mám, lebo práve tie do nich dávajú svoju nefalšovanú príchuť. Vždy keď mám príležitosť dostať radu, či zúčastniť sa nejakej ochutnávky neodmietnem. Mojou inšpiráciou sú ľudia, príroda a hlavne les, v ktorom trávim naozaj veľa času.

AKÝ JE TVOJ OBĽÚBENÝ DEZERT?

Keď som bola malá milovala som šišky. Nemali sme ich často, ale keď ich mama spravila, bola som priam nadšená. Dnes už sa moje chuťové poháriky zmenili a vyhľadávam skôr dezerty, i keď musím povedať, že prácu s kysnutým cestom milujem nadovšetko. Môj veľmi obľúbený dezert je “rodinný” perník, ktorý robievala ešte moja babka, robí ho moja mama a ja s malými úpravami dodnes.

AKÉ SÚ TVOJE PLÁNY DO BUDÚCNA?

Dnes viem, že svoj život chcem zasvätiť tomu čo ma baví a čo tvorí moju osobnosť. Pečenie koláčikov, príprava dezertov, zákuskov či tortičiek je to, po čom som vždy túžila. Mojím snom je jedného dňa otvoriť svoju vlastnú cukráreň, v ktorej chcem predstaviť ľuďom to, čo som sa za tie roky naučila. Momentálne pracujem v jednej Petržalskej cukrárni, v ktorej som od začiatku spolupráce vytávarala nové produkty. Tieto dezerty môžete ochutnať nie len v Bratislave, ale po celom Slovensku.

CHCELA BY SI ČITATEĽOM KÚSKU NIEČO ODKÁZAŤ?

Milí čitatelia, ak máte podobnú vášeň a pečenie pre vás predtavuje hobby nebojte sa ho. Skúšajte nové veci, posúvajte svoje limity, pečte, cestujte, ochutnávajte a oslaďte si svoj život. Pre tých, ktorí neoplývajú vášňou pre prípravu jedla sme tu my, aby sme si pre vás pripravili dokonalý sladký zážitok, pri ktorom zabudnete na svoje starosti. 

Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.

KEĎ JE DEZERT UMELECKÝM DIELOM