HRÁŠKOVÝ KRÉM
V druhom Kúsku sme sa rozprávali o rozpustnosti a slanosti. Nedá mi teda nepripraviť si spolu s vami polievočku, ktorá nielenže patrí medzi moje najobľúbenejšie, ale je tak jednoduchá, že ju dokážem pripraviť kedykoľvek za veľmi krátky čas. Hráškový krém hrá zelenou farbou, je sladký a zároveň ho môžeme obzvláštniť o pár ingrediencií, ktoré v ňom prebudia sviežosť a zemitosť.
Zvolila som teda zeler a koriander. Dnes si spoločne vyskúšame dochucovanie tzv. ”veselé slanenie” až na samotnom konci, aby ste sa naučili pomaličky spoznať svoju soľ a zažiť celé to vynikajúce spektrum chutí, ktoré ponúka. Od úplne plytkej chuti až po balanc na jazýčku.
HRÁŠKOVÝ KRÉM
Course: ObedCuisine: NešpecifikovanéDifficulty: Ľahká4
servings5
minutes30
minutesINGREDIENCIE
300 g mrazeného hrášku,
2 zelerové stopky,
3 veľké zemiaky,
1 malá cibuľka,
2 strúčiky cesnaku,
olivový olej,
400 ml vývaru / vody,
soľ,
6 vňatiek čerstvého koriandru.
POSTUP
- V prvom rade si pripravíme všetky suroviny, a teda zeleninku. Hrášok si rozmrazíme a opláchneme v tečúcej vode. Cibuľku s cesnačikom očistíme a nakrájame na malé kocky. Zemiačik ošúpeme a nakrájame na koncky, zelerové stopky umyjeme a nakrájame na tri dlhé pásiky. Koriander nakrájame nadrobno.
- Do hrnca dáme cca 2 pl olivového oleja, pridáme cibuľku, cesnačik a restujeme do krásnej zlatistej farby. Nezabudnite počas celej doby zeleninku miešať vareškou aby neprihorela.
- Keď je cibuľka krásne zlatistá pridáme hrášok a všetko dobre premiešame. Minútu restujeme a pridáme zelerové stopky a nakrájaný zemiačik. Všetko spolu restujeme asi 2 minúty, aby celá zmes prevoňala našou chutnou zeleninkou.
- Zeleninkovú zmes zalejeme vývarom / vodou a varíme až kým zamiačiky nebudú mäkké.
- Keď sa tak stane, do polievočky pridáme nakrájaný koriander a všetko dobre rozmixujeme blanderom.
- Teraz prichádaza tá najdôležitejšia časť, o ktorej sme sa už druhý týždeň rozprávali v Kúsku. Degustovanie a pomalé solenie.
V prvom rade ochutnajte polievku bez soli. Keď tak urobíte vedzte, že ste v štádiu plytkej chuti a teda v časti, o ktorej sme hovorili, že je bez chuti. Do polievky pomaly pridajte 1/3 lyžičky soli. Nezabudnite že čas, tekutina a teplo pomáha rozpustnosti, preto počkajte zhruba pol minútky a ochutnajte. Pokračujte do momentu kedy si poviete “AHA”. Hovorím to preto, lebo nepoznám vašu soľ a vy sa ju učíte poznať v piramom prenose. Sami dobrým cibrením chuti pochopíte kedy nastane “AHA moment” a vaša polievočka je hotová. - Takúto polievočku dozdobte koriandrom či vločkami soli a môžete ochutnávať.
Mňam mňam dobrú chuť!
Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.