HRÁŠKOVÝ KRÉM

V druhom Kúsku sme sa rozprávali o rozpustnosti a slanosti. Nedá mi teda nepripraviť si spolu s vami polievočku, ktorá nielenže patrí medzi moje najobľúbenejšie, ale je tak jednoduchá, že ju dokážem pripraviť kedykoľvek za veľmi krátky čas. Hráškový krém hrá zelenou farbou, je sladký a zároveň ho môžeme obzvláštniť o pár ingrediencií, ktoré v ňom prebudia sviežosť a zemitosť.

Zvolila som teda zeler a koriander. Dnes si spoločne vyskúšame dochucovanie tzv. ”veselé slanenie” až na samotnom konci, aby ste sa naučili pomaličky spoznať svoju soľ a zažiť celé to vynikajúce spektrum chutí, ktoré ponúka. Od úplne plytkej chuti až po balanc na jazýčku.

HRÁŠKOVÝ KRÉM

Recipe by Lucia RandováCourse: ObedCuisine: NešpecifikovanéDifficulty: Ľahká
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

30

minutes

INGREDIENCIE

  • 300 g mrazeného hrášku,

  • 2 zelerové stopky,

  • 3 veľké zemiaky,

  • 1 malá cibuľka,

  • 2 strúčiky cesnaku,

  • olivový olej,

  • 400 ml vývaru / vody,

  • soľ,

  • 6 vňatiek čerstvého koriandru.

POSTUP

  • V prvom rade si pripravíme všetky suroviny, a teda zeleninku. Hrášok si rozmrazíme a opláchneme v tečúcej vode. Cibuľku s cesnačikom očistíme a nakrájame na malé kocky. Zemiačik ošúpeme a nakrájame na koncky, zelerové stopky umyjeme a nakrájame na tri dlhé pásiky. Koriander nakrájame nadrobno.
  • Do hrnca dáme cca 2 pl olivového oleja, pridáme cibuľku, cesnačik a restujeme do krásnej zlatistej farby. Nezabudnite počas celej doby zeleninku miešať vareškou aby neprihorela.
  • Keď je cibuľka krásne zlatistá pridáme hrášok a všetko dobre premiešame. Minútu restujeme a pridáme zelerové stopky a nakrájaný zemiačik. Všetko spolu restujeme asi 2 minúty, aby celá zmes prevoňala našou chutnou zeleninkou.
  • Zeleninkovú zmes zalejeme vývarom / vodou a varíme až kým zamiačiky nebudú mäkké.
  • Keď sa tak stane, do polievočky pridáme nakrájaný koriander a všetko dobre rozmixujeme blanderom.
  • Teraz prichádaza tá najdôležitejšia časť, o ktorej sme sa už druhý týždeň rozprávali v Kúsku. Degustovanie a pomalé solenie.
    V prvom rade ochutnajte polievku bez soli. Keď tak urobíte vedzte, že ste v štádiu plytkej chuti a teda v časti, o ktorej sme hovorili, že je bez chuti. Do polievky pomaly pridajte 1/3 lyžičky soli. Nezabudnite že čas, tekutina a teplo pomáha rozpustnosti, preto počkajte zhruba pol minútky a ochutnajte. Pokračujte do momentu kedy si poviete “AHA”. Hovorím to preto, lebo nepoznám vašu soľ a vy sa ju učíte poznať v piramom prenose. Sami dobrým cibrením chuti pochopíte kedy nastane “AHA moment” a vaša polievočka je hotová.
  • Takúto polievočku dozdobte koriandrom či vločkami soli a môžete ochutnávať.

    Mňam mňam dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.

HRÁŠKOVÝ KRÉM