VEGÁNSKY SLANÝ KARAMEL

Slaný karamel je dobrotou, ktorej podľahne nejeden mlsný jazýček. Túto sladkú explóziu nájdeme v dezertoch, natierame si ňou vianočku, chlebík, alebo robíme podľa jednej z mojich najlepších priateliek Simi špeciálne cvičenie, ktoré je dobré hlavne na posilňovanie rúk a zápästia. Jednoducho si ho naberáme lyžičkou a vkladáme ho do úst. Intenzitou a hlavne svojou úžasnou chuťou nám vytvorí niekoľkonásobne sa opakujúci tréning, a teda síce tehličky na brušku mať nebudeme, no svaly na rukách nám istotne zosilnia.

Klasický slaný karamel obsahuje maslo, cukor, smotanu na šľahanie a soľ. Vidíte v tom tú iskru? Tuk je chuť a preto je slaný karamel také lákadlo. Tak isto v recepte vidíme veľa lactose pro produktov, čiže klasický slaný karamel nie je úplne friendly pre lactose free konzumentov. Práve preto sa s vami chcem podeliť o môj recept, ktorý si určite zamilujete či už ste lactose free alebo nie. Je veľmi ľahký a v dnešnej dobe vďaka zahraničnému dovozu ďatlí aj možný. Vegánsky slaný karamel iba z troch ingrediencií, z ktorých sa opäť presvedčíte na vlastných chuťových pohárikoch aký obrovský význam má soľ a aké zázraky dokáže so sladkou chuťou!

INGREDIENCIE A ICH VÝZNAM:

Ďatle = predstavujú jedno z najstarších sladkostí vôbec, dodávajú našemu telu veľa energie, vlákniny, vitamíny skupiny B, draslík či vysoký podiel železa. Samozrejme zlaté pravidlo, všetko s mierou!

VEGÁNSKY SLANÝ KARAMEL

Recipe by Lucia RandováCourse: DezertCuisine: NešpecifikovanéDifficulty: Ľahká
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking timeminutes

INGREDIENCIE

  • 15 čerstvých ďatlí (cez noc namočených vo vode),

  • 3 pl arašidového masla,

  • 1/3 kl nerafinovanej morskej soli.

POSTUP

  • Ďatle namočíme deň vopred do vody / zalejeme horúcou vodou 10 minút pred prípravou.
  • Ďatle scedíme, odkôstkujeme a vložíme do blender-a.
  • K ďatlám pridíme arašidové maslo, soľ a mixujeme do krásnej krémovej konzistencie. Ak by ste chceli pripraviť slaný karamel, v ktorom vidieť kúsky ďatlí s mixovaním skončite skôr.
  • Takto pripravený karamel môžete skladovať v uzavretej zaváraninovej fľaši v chladničke.

    Mňam mňam dobrú chuť!

POZNÁMKY

  • PS. takýto karamel sa dá použiť ako nátierka na vianočku, chlebíček alebo ním osladiť nejeden dezert či raňajkovú kašu.

Páčil sa Vám tento recept a máte chuť objavovať nové chute, spoločne degustovať a spoznávať? Neváhajte a odoberajte Newsletter Kúsok.

VEGÁNSKY SLANÝ KARAMEL